Krav Maga, wat "contactgevecht" betekent in het Hebreeuws, is een systeem voor vechten en zelfverdediging dat ontwikkeld is door Imi Sde-Or Lichtenfeld in het Israëlische leger. Het wordt over de hele wereld geleerd aan militairen, speciale eenheden, politie, beveiligingspersoneel en burgers. Hoewel de basisprincipes hetzelfde zijn, zijn er verschillen tussen Krav Maga voor militairen en burgers (Civiel Krav Maga). Deze verschillen worden duidelijk in hoe een confrontatie wordt afgehandeld. Militairen leren bijvoorbeeld hoe ze een aanvaller kunnen afweren met behulp van hun wapen, terwijl politieagenten de voorkeur geven aan het arresteren van een verdachte met zo min mogelijk geweld. De belangrijkste doelen van Krav Maga zijn:

Het voorkomen van fysiek letsel.
Het kunnen omgaan met en ontsnappen uit gevaarlijke situaties.

In deze blogpost geven we jou de juiste informatie die je zoekt over Krav Maga.
Je kunt alles lezen over de basispricipes en trainingstechnieken.


Basisprincipes

In Krav Maga zijn er geen regels of wedstrijden, en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. De technieken zijn geschikt voor iedereen en zijn gericht op het nabootsen van echte situaties. Instructeurs leren beoefenaars om te gaan met levensbedreigende situaties waarbij verliezen fataal kan zijn. Het doel van Krav Maga is om gevaar te neutraliseren en een snelle, veilige ontsnapping mogelijk te maken. De technieken omvatten snelle en vloeiende aanvallen op kwetsbare plekken, en het gebruik van alledaagse voorwerpen zoals tassen of sleutelbossen wordt aangemoedigd. Veiligheid staat voorop en trainingen omvatten methoden om offensieve en defensieve technieken snel te leren en toe te passen.

Hoewel Krav Maga geen beperkingen kent in levensbedreigende situaties, benadrukken wij tijdens de trainingen dat het gebruik van geweld proportioneel moet zijn volgens de wet. Instructeurs demonstreren hoe technieken worden aangepast aan de ernst van de situatie.

De kenmerken van Krav Maga technieken zijn:


Gebaseerd op natuurlijke en instinctieve reacties.
Makkelijk en snel te leren voor iedereen.
Effectief en efficiënt.
Getest in echte straat- en oorlogssituaties.

Training

Tijdens de Krav Maga training benadrukken we het volgende:

  •     Zorg ervoor dat je zelf niet gewond raakt en let op de veiligheid van je trainingspartners.
  •     Gebruik preventieve defensieve technieken, zoals wegrennen of zoeken naar een uitgang.
  •     Schakel snel van defensieve naar offensieve technieken om een aanval effectief te stoppen.
  •     Maak gebruik van je natuurlijke reflexen en de zwakke punten van de tegenstander.
  •     Gebruik alles wat beschikbaar is in je omgeving voor je eigen veiligheid.

Krav Maga cursisten leren eerst de directe dreiging te neutraliseren, verdere aanvallen te voorkomen en indien nodig de aanvaller uit te schakelen. De training is methodisch en houdt rekening met de vaardigheden en beperkingen van de beoefenaars.

Krav Maga deelt sommige technieken met verschillende vechtsporten, maar in tegenstelling tot vaste routines en choreografieën, richt Krav Maga zich op realistische gevechten en zelfverdediging in alledaagse situaties, zoals op straat of in een bar. Trainingen omvatten vaak oefeningen met meerdere tegenstanders of waarbij het beschermen van anderen wordt gesimuleerd.

 

Hoe ziet een training eruit?

Een typische Krav Maga training omvat een mix van oefeningen, variërend van licht tot zeer intensief, met veel focus op stoot- en traptechnieken die worden uitgevoerd op stoot- en trapkussens. Deze kussens helpen de beoefenaars om hun kracht te meten, terwijl de partner die het kussen vasthoudt de impact van de technieken ervaart.

Tijdens de training dragen de deelnemers beschermende uitrusting om letsel te voorkomen, waardoor ze realistische scenario's kunnen nabootsen zonder het risico op blessures. Dit helpt hen om te wennen aan de stress die gepaard gaat met een gewelddadige situatie.

Door te trainen onder extreme omstandigheden, met geluidseffecten en verbaal geweld, bereiden cursisten zich voor om gefocust te blijven en zichzelf of anderen in veiligheid te brengen in geval van een echte dreiging. Cursisten leren ook om te gaan met een aanval na een vermoeiende oefening, waardoor ze de technieken kunnen toepassen onder verschillende omstandigheden.

Krav Maga trainingen benadrukken ook het bewustzijn van de omgeving en het vermogen om dreigende situaties in te schatten voordat een aanval plaatsvindt. Daarnaast leren cursisten zelfverdedigingstechnieken om potentieel gevaarlijke situaties te hanteren en worden psychologische en verbale methoden aangereikt om geweld te voorkomen indien mogelijk.


Uitrusting

Bij Krav Maga-trainingen wordt meestal beschermende uitrusting gedragen om blessures te voorkomen tijdens het oefenen van technieken. De specifieke bescherming kan variëren, afhankelijk van de intensiteit van de training en de voorkeuren van de instructeur, maar typische uitrusting kan bestaan uit:

Gebitsbeschermers: Om tanden te beschermen tijdens stoot- en trapoefeningen.
Bokshandschoenen: Om handen te beschermen tijdens het oefenen van stoten en slagen.
Scheenbeschermers: Om de scheenbenen te beschermen tijdens het oefenen van trappen.
Hoofdbeschermer: Om het hoofd te beschermen tijdens het oefenen van verdedigingstechnieken en takedowns.
Kruisbeschermers (voor mannen): Om het kruis te beschermen tijdens het oefenen van technieken.

De specifieke uitrusting kan variëren afhankelijk van de behoeften van de training en het niveau van de beoefenaar, maar het belangrijkste doel van de beschermende uitrusting is om letsel te voorkomen en een veilige trainingsomgeving te garanderen.


Bij FightGearz begrijpen wij wat jij nodig bent voor Krav Maga!


Onderhoud van jou uitrusting

Het belang van onderhoud van je vechtsport uitrusting kan niet genoeg benadrukt worden, aangezien het een cruciale rol speelt in zowel de prestaties als de veiligheid van de beoefenaar. Regelmatig onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van je uitrusting, maar zorgt er ook voor dat deze optimaal blijft functioneren. Door de slijtage die optreedt tijdens intensieve trainingen en gevechten, kunnen naden losraken, elastiek verslappen en stof zijn veerkracht verliezen. Dit kan niet alleen de prestaties beïnvloeden, maar ook de veiligheid in gevaar brengen. Goed onderhouden vechtsport kleding minimaliseert het risico op ongelukken, zoals het scheuren van kledingstukken tijdens gevechten. Daarnaast draagt regelmatig onderhoud bij aan hygiëne, aangezien bacteriën en zweetophoping worden verminderd.
onderhoud van bokshandschoenen.
Kortom, het investeren in het onderhouden van je vechtsportuitrusting is niet alleen een waarborg voor duurzaamheid, maar ook een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt presteren met behoud van de hoogst mogelijke veiligheidsnormen.
In deze blog kun je lezen hoe jij je gear in topconditie houdt! 

Mentale voorbereiding

In de wereld van vechtsport, waar fysieke kracht en techniek essentieel zijn, is mentale voorbereiding vaak de sleutel tot succes. Vechtsporters die hun geestelijke kracht ontwikkelen, hebben een voorsprong op hun tegenstanders. Ontdek hoe belangrijk het is om mentaal sterk de strijd aan te gaan! Mentale voorbereiding speelt een sleutelrol, zowel in trainingssessies als tijdens echte gevechten. Als je mentaal gefocust bent, kun je je volledig concentreren op je tegenstander, waardoor je een flinke voorsprong hebt in de strijd.
In deze blogpost duiken we dieper in de cruciale mentale strategieën die vechtsporters helpen tijdens training en in de hitte van de strijd. Voor elk aspect bieden we twee voorbeelden van oefeningen om je mentale weerbaarheid te versterken. Ga er maar goed voor zitten!

Lees in deze blogpost hoe jij je mentaal kan voorbereiden om alles uit je training te halen!

Lees alles over onderhoud van je vechtsportuitrustingLees alles over onderhoud van je vechtsportuitrusting
Mentale voorbereiding in de veschtsportMentale voorbereiding in de veschtsport

Ontdek ons ruime assortiment aan bescherming!